terug

panagotisSPanagiotis Georgiadis – 36 jaar – System Engineer

“Mijn werk is voor mij een manier om mijn hersenen fit te houden.”

“Ik kom uit Griekenland en heb Electrical Engineering gestudeerd op een technische universiteit in Thessaloniki. Daarna deed ik in Nederland een pre-master; een ontwerpersopleiding technische informatica bij de TU Eindhoven. Daar ben ik in februari 2004 begonnen.

Vanuit die situatie vond ik mijn eerste baan in Eindhoven; als software engineer bij Ordina Technical Automation. Dat was in 2006. Daarna kwam ik in contact met LDS, test & measurement, wat later HBM werd. Daar kreeg ik een vast contract.

Ik leerde High Tech kennen toen ik op een gegeven moment door Henk werd benaderd. Hij stuurde me een e-mail en via hem kwam ik uiteindelijk met mijn huidige opdrachtgever ASML in contact. Dat was in 2013.

Professioneel gezien is het beter om gedetacheerd te werken omdat je aan verschillende projecten werkt. Je krijgt ervaring in verschillende bedrijven en in verschillende branches.”

Iedereen vertrouwd laten raken met C++.

“Mijn eerste opdracht bij ASML was een refactoring project. Dat was kleiner dan wat ik nu doe, maar voor ASML wel belangrijk. Refactoring is het herschikken (rearranging) van software. Uiteindelijk doet de software hetzelfde, maar je verandert de code. Soms is dat nodig als een deel van de libraries die gebruikt worden, technisch gezien dood zijn. Het doel van dit soort projecten is om de software meer flexibel leesbaar te maken. Je wilt dus niet dat het anders gaat werken; je moet alleen overbodige troep opruimen. Het is als het herschrijven van een boek.
Daarna kreeg ik nog een kleine opdracht van slechts twee weken. Er moest iets op zeer korte termijn gerepareerd worden, en zelfs voor ASML is twee weken erg kort.

Mijn huidige opdracht is verdeeld in twee fases. De eerste was al afgeleverd maar was nog een testfase. Nu doen we het officiële werk. We verrijken wat er al is, brengen er meer onderdelen in aan en maken het compleet.

Het is voor een machine die recent is geïntroduceerd en een aantal extra functies heeft, vergeleken met oudere modellen. Het heeft een hardware-onderdeel dat het negatief van een microprocessor bevat. Als je een microprocessor op siliconen wil printen, hoef je alleen maar een foto te maken. Dan heb je een soort negatief, dat in de processor wordt gebrand.

Wij schrijven de software waarmee siliconen kunnen worden verwerkt in nanometers; die moeten heel precies op hun plaats komen. Wat ik zelf doe is niet alleen het ontwikkelen van embedded software; er zit ook veel rekenwerk bij. Embedded betekent bij ASML meestal iets als motion control: mechanische dingen laten bewegen.

Ik ontwikkel zowel in C++ als in C#. Bij ASML wordt meestal met C gewerkt. Moderne programmering begint bij C++. Er is momenteel wel een beweging bij ASML die het gebruik van C++ promoot, en ik deel mijn kennis met die groep. Dat bevalt me trouwens erg goed; ik zou er graag structureel een deel van mijn tijd aan besteden.

Persoonlijk denk ik dat het mogelijk is om iedereen met C++ vertrouwd te laten raken. ASML heeft daar trouwens cursussen voor beschikbaar, maar om het echt professioneel en structureel te kunnen gebruiken is een cursus alleen niet genoeg. Zo’n cursus bestaat vooral uit tips en trucs. Ik zou mijn kennis dan ook ook graag willen gebruiken om C++ echt te laten slagen. Ik hoop zelfs dat deze taal de voorkeurstaal gaat worden binnen ASML. Het kan de code iets verkorten vergeleken bij C en als taal heeft het veel meer flexibiliteit.”

Een bankapplicatie ontwikkelen als hobby.

“Ik programmeer ook in mijn vrije tijd. Het is voor mij een bepaalde manier van denken om mijn hersenen fit te houden. Zo ben ik een eigen project begonnen. Een eigen applicatie waarmee je banktransacties kunt downloaden op je bankrekening, bijvoorbeeld om te kunnen zien hoeveel je aan je huis en aan je auto besteedt, zoals dat ook kan bij Rabobank-internetbankieren.

Het is nog in ontwikkeling, vooral het deel om alle data te kunnen lezen. Ik wil alle informatie gestructureerd uit een database krijgen, in een eigen grafische weergave. Ik heb daar een database voor opgezet in C#.”

High Tech weet precies waar mijn kwaliteiten liggen.

“Ergens in de toekomst hoop ik software architect te worden, in complexe systemen. Misschien krijg ik ook ooit wel een goed idee en kan ik dat verkopen. Dan zou ik zelfs voor mezelf kunnen beginnen. Dat houdt dan wel een complete verandering van werkomgeving in; het past denk ik meer bij me om stukje bij beetje grotere verantwoordelijkheden te krijgen.

Voorlopig bevalt High Tech me erg goed als werkgever. We hebben regelmatig teamoverleg en er is een goede relatie tussen Dick en ASML. Ik vind het ook erg fijn om regelmatig contact te hebben. Ze bezoeken me minstens één keer per maand en weten precies wat ik doe en waar mijn kwaliteiten liggen. Dus als de opdrachten me niet meer aanspreken of uitdagen, kan ik makkelijker overstappen naar iets anders.”

This post is also available in: Engels